29/9/14

2.2. El codi digital

El codi digital recorda el codi alfabètic. El codi digital, però, fa servir números, i l'alfabètic, lletres. "Dígits" explica, en aquest capítol, en què consisteix la digitalització d'imatges i sons.

Digitalitzar vol dir, en primer lloc, esmicolar, fragmentar. En el cas d'una imatge, els fragments resultants s'anomenen píxels. A continuació, digitalitzar vol dir quantificar aquests fragments, numerar-los. Així, un píxel es pot representar amb tres números. Un número indica el nivell de color vermell que conté; un altre, el nivell de verd, i un tercer, el nivell de blau. Tota la imatge queda, doncs, convertida en un seguit de números.

Un altre exemple de digitalització és el so. Primer es fragmenta el senyal en un procés anomenat mostreig. Després, els trossos o mostres es quantifiquen. Cada mostra es pot associar a un número que indica l'instant i a un altre número que indica la intensitat. Així, el so queda convertit en un seguit de números.

L'electrònica és la tecnologia que fa possible treballar amb aquests números, o bits, i fer-hi càlculs. Gràcies a l'electrònica, la imatge mai no es malmet ni es desgasta i la còpia sempre és igual a l'original.

La digitalització ha envaït el món de l'entreteniment i també les telecomunicacions. D'aquesta conquesta n'han resultat xarxes com ara internet, la telefonia mòbil, el sistema de posicionament global o GPS... En aquestes xarxes els números viatgen d'un punt a l'altre del planeta i, per tant, hi viatgen textos, imatges, músiques, pel·lícules...

Edu3.cat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Jordi Jiménez

La Llagosta, Barcelona
Departament de Tecnologia de IES Marina